Peräpukamat

Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon seudun laajentuneita laskimoita tai niiden pullistumista peräaukon ulkopuolelle. Peräpukamat ovat yleisiä ja itsessään varsin vaarattomia, mutta aiheuttavat usein ikäviä ja pitkäkestoisia vaivoja. Peräpukamavaivalle altistavia tekijöitä ovat raskaus, ylipaino, ummetus ja pitkään paikallaan istuminen.

Kun takamusta pyyhkiessä paperiin jää verta, miettii moni mistä on kysymys. Monesti myös pönttöön voi ulostamisen jälkeen tippua veripisaroita ja molemmat johtuvat usein peräpukamista. Peräpukamiin voi liittyä myös muita ikäviä oireita kuten kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Vaivalle on tyypillistä se, että oireet aaltoilevat. Välillä on pitkiä oireettomia kausia ja välillä aikoja, jolloin pukamat vaivaavat enemmän.

Peräpukamat itsessään eivät ole vaarallisia joten, jos ne eivät oireile, eivät ne tarvitse hoitoa. Mikäli peräpukamiin liittyy verenvuotoa, tulisi asia ainakin kertaalleen tutkia pahanlaatuiset syyt poissulkien.

Peräpukamien tärkein hoito on hyvä hygienia eli ulostamisen jälkeiset pesut 1-2 kertaa päivässä sekä kuivaus hankaamista välttäen. Suihkuttelu ja kuivaus voidaan toteuttaa bideesuihkulla ja wc-paperilla, mutta myös helpompi ratkaisu on olemassa. Pesevän WC-istuimen ansiosta saat peräaukon seudun helposti puhtaaksi vain nappia painamalla. WC-istuimen kuivaustoiminto hoitaa myös pesun jälkeisen kuivauksen ilman hankalaa kurottelua ja hankausta. Pesevä WC-istuin on siis erinomainen ratkaisu peräpukamavaivojen hoitoon ja parempaan WC-hygieniaan.

Muita hoitomuotoja peräpukamavaivaan ovat apteekissa myytävät voiteet ja hyvä ummetuksen hoito eli tarpeeksi kuituja, liikuntaa, vettä ja tarvittaessa ulostuslääkkeitä. Mikäli peräpukamat aiheuttavat verenvuotoa, on niitä terveyskeskuksessa mahdollista hoitaa kumilenkkihoidolla. Vain hankalimmissa tapauksissa on erikoissairaanhoidossa suoritettava kirurginen hoito tarpeen.

Joskus peräaukon seutu on pukamavaivan vuoksi arka ja pitkiä aikoja istuminen voi olla haastavaa, tällöin lämpömuovautuvasta renkaan mallisesta tyynystä voi olla apua vaivoihin.


Lähteet: MV. Kairaluoma. Peräpukamat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja.Kustannus Oy Duodecim. 2018.
P. Mustajoki. Tietoa potilaalle: Peräpukamat. Lääkärikirja Duodecim. 2019

Lataa...