Vaivaisenluu

Vaivaisenluulla tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta, joka on seurausta jalan rakenteen häiriöstä. Kuormituksen seurauksena isovarpaan tyvessä tapahtuu varvasta kipeyttäviä, vääntäviä ja turvottavia muutoksia. Varpaan kääntyminen aiheuttaa usein myös hiertymien ja känsien muodostumisen sekä muuttaa jalan toimintaa aiheuttaen kipua myös muualla jalassa. Vaivaisenluu on yleinen vaiva ja sitä esiintyy jopa 30 % väestöstä ja naisilla se on jopa yli 10 kertaa yleisempi kuin miehillä. (1)

Itsehoito

Kipeytyneen vaivaisenluun hoidossa on tärkeä muistaa riittävän väljät kengät ja pohjelihasten venyttely. Toipumisen apuvälineistä tiedetään erityisesti ns. päkiäkeinukenkien vaikutus kivun lievittämiseen. (1)

Kipua voidaan myös lievittää erilaisilla silikonipehmusteilla (ja muilla jalkojen kipuja lievittävillä tuotteilla), joita voidaan asettaa sekä varvasväleihin että kengän ja luun väliin. Useilla apuvälineillä ikäviä ja kivuliaita känsiä ja hiertymiä on mahdollista tehokkaasti estää.


Lähde: (1) O. Saarelma, Tietoa potilaalle: vaivaisenluu, Lääkärikirja Duodecim, 5:17


Ikäpolvet

Lataa...